6/06/2013

Jogurtowe ciasto z rabarbarem


Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z kulinarnej skarbnicy wiedzy, czyli z cincina, ale delikatnie przeze mnie zmodyfikowany. Uwielbiam proste przepisy na ciasta !  Tym razem ciasto upiekłam z rabarbarem, ale sprawdzą się tutaj i inne owoce.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka  jogurtu
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 laski rabarbaru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier puder
*Składniki na kruszonkę:
  • 185 g maki
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • cukier waniliowy
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy miksera.
Rabarbar kroimy w plasterki.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.
Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Wykonanie kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w małym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.

* Z reguły jednorazowo robię większą ilość kruszonki, potem wrzucam ją do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki.  W ten sposób mam gotową kruszonkę na następny raz i nie muszę czekać aż wystygnie.


Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. ale pychoty
    i talerz mojej Babci!:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń