Błyskawiczny piernik z polewą czekoladową

plasterki brązowego piernika na desce drewnianej
Błyskawiczny piernik z polewą czekoladową
 

Błyskawiczny piernik z polewą czekoladową - najlepszy przepis

Grudzień to ten magiczny czas, kiedy w naszych kuchniach rządzą pierniki i pierniczki. Przepisów na nie jest całe mnóstwo i oczywiście króluje wśród nich piernik staropolski dojrzewający. To piernik, którego ciasto powinno dojrzewać około 6 tygodni, więc trzeba go nastawić już połowie listopada. Jeśli tego nie zrobiłaś/eś, to nic straconego, możesz również upiec ten błyskawiczny piernik z polewą czekoladową. Też jest pyszny, mocno korzenny i nieco bardziej wilgotny i puszysty, od tego tradycyjnego.

Jest bardzo prosty do zrobienia i można spokojnie go upiec na ostatnią chwilę. Moja awersja, to piernik przełożony powidłami śliwkowymi, których delikatnie kwaskowy smak przełamuje słodycz piernikowego ciasta, ale jeśli wolisz, możesz go podać bez przekładania.

Do mojego piernika użyłam domowej przyprawy piernikowej. Jest aromatyczna, mocno korzenna, i w przeciwieństwie do tej sklepowej nie zawiera zbędnego cukru, czy mąki pszennej. Kliknij po przepis → domowa przyprawa do piernika, i zobacz, jak łatwo jest ja zrobić.

I jeszcze jedna mała uwaga: w moim domu nie przepadamy za bardzo słodkimi ciastami, więc zredukowałam tu prawie o połowę ilość cukru w porównaniu do innych przepisów, które znajdziecie w sieci. Natomiast zamiast mlecznej czekolady do polewy dodałam gorzką czekoladę.


Pierniki na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na różnego rodzaju pierniki. Aby przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany przez Ciebie link poniżej i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego wykonania tego przepisu:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło


pokrojony piernik polany czekoladą


Błyskawiczny piernik z polewą czekoladową

Proporcje na foremkę 12 x 25 cm

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych 
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej
  • słoik powideł do przełożenia piernika
  • garść włoskich orzechów do posypania ciasta


Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 50 g masła 
  • 50 ml mleka 


Wykonanie

  • Do garnuszka włóż masło, wsyp cukier, wlej mleko i dodaj miód oraz powidła.
  • Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą.
  • Masę odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • Wlej do masy mleko i energicznie zamieszaj.
  • W miseczce rozkłóć jajka, wlej je do masy i wymieszaj. 
  • Do drugiej miski wsyp przesianą razem z sodą oczyszczoną mąkę, wsyp kakao i przyprawę, wymieszaj.
  • Do sypkich składników powoli wlewaj letnią masę i cały czas mieszaj.
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  • Piecz przez 50-55 minut, aż do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjmij z piekarnika, gdy lekko przestygnie przełóż na kratkę i całkowicie wystudź.
  • Zimny piernik przekrój wzdłuż na pół.
  • Dolną część posmaruj powidłami i przykryj górną, lekko ją dociśnij.
  • Przygotuj polewę: do garnuszka wlej mleko, dodaj masło i posiekaną czekoladę.
  • Gotuj na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  • Polewę odstaw do przestudzenia i gdy zacznie lekko tężeć polej nią piernik.
  • Całość posyp posiekanymi włoskimi orzechami.


brązowe ciasto posypane orzechami
Błyskawiczny piernik z polewą czekoladową



Komentarze