Karp w galarecie - tradycyjny przepis
![]() |
| Karp w galarecie - tradycyjny przepis |
Karp w galarecie - tradycyjny przepis
Swego czasu karp był obowiązkowym punktem świątecznego wigilijnego menu. Nie wszyscy za nim przepadali, bo czasami pachniał mułem, ale tradycja rzecz święta. Poza tym w sklepach rybnych nie było w sumie żadnego wyboru, a o łososiu czy dorszu można było tylko pomarzyć.
Pyszne przepisy na wigilijny stół
Na moim blogu znajdziesz także inne świąteczne inspiracje z rybami w roli głównej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś z linków poniżej. Zostaniesz przeniesiona/y na stronę ze szczegółowym przepisem:
- ryba po grecku
- świąteczne śledzie w 10 odsłonach
- tatar z łososia z mango
- tatar ze śledzia
- marynowany surowy łosoś w przyprawach
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Karp w galarecie
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 2 filety z karpia
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 1 litr wody
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 1 por
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
- 60 g mrożonego groszku zielonego
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- garść natki pietruszki
Wykonanie
- Rybę dokładnie opłucz pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem i wstaw na 2 godziny do lodówki,
- Do garnka włóż obrane warzywa, zalej je wodą, dodaj przyprawy.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
- Następnie wyjmij z bulionu warzywa.
- Do bulionu wrzuć zamrożony groszek i gotuj go przez 5 minut, wyjmij z bulionu.
- Rybę potnij na mniejsze kawałki i delikatnie włóż do bulionu. Trzeba to robić partiami, żeby ryba się nie rozpadła.
- Gotuj rybę na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
- Delikatnie ją wyjmij, kawałek po kawałku, i ułóż na talerzu, na którym będziesz ją podawać.
- W razie potrzeby bulion dopraw solą i pieprzem.
- Do 850 ml bulionu wsyp żelatynę. Bardzo delikatnie podgrzewaj płyn - nie może się zagotować - żelatyna powinna się całkowicie rozpuścić.
- Ugotowaną marchewkę pokrój na plasterki, udekoruj nią rybę, rozłóż groszek.
- Dno półmiska czy talerza zalej kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną, tak aby marchewka i groszek były w niej delikatnie zamoczone od dołu. Dzięki temu nie będą pływać po powierzchni galaretki, tylko zostaną na dole.
- Karpia wstaw do lodówki, aż żelatyna się zetnie.
- Teraz możesz wlać resztę bulionu i wstawić półmisek do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
- Przed podaniem ozdób rybę plasterkami cytryny i natką pietruszki.
![]() |
| Karp w galarecie - tradycyjny przepis |



Komentarze
Prześlij komentarz