Śledzie w śmietanie

małe kawałki ryby w sosie śmietanowym
Śledzie w śmietanie


Śledzie w śmietanie - najlepszy przepis

Ten śledź w śmietanie, to taki pyszny klasyk, który pojawia się na naszym stole nie tylko od święta... Oczywiście króluje w wigilijnym menu, a także w tym sylwestrowym. Obowiązkowo musi się pojawić na Ostatki, czyli tak zwanego śledzika. Jest również bohaterem różnego rodzaju imprez i domówek.

Wiele osób robi takiego śledzia tylko z cebulą, natomiast ja, od kiedy wiele lat temu spróbowałam go u mojej teściowej, która była wybitna kucharką, z dodatkiem kwaśnego jabłka, robię go tylko w takiej wersji. Serdecznie Ci ją polecam, bo jabłko robi tu doskonałą robotę! Tylko pamiętaj, żeby było kwaśne, na przykład może to być szara reneta.


Przepisy na śledzie na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne inspiracje z tą pyszną rybą w roli głównej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, wystarczy kliknąć w któryś z linków poniżej i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego przepisu:



Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



kawałki śledzia  w białym sosie na szklanym półmisku


Śledzie w śmietanie

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko szara reneta
  • 200 g gęstej śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz
  • opcjonalnie mleko do wymoczenia śledzi


Wykonanie

  • Jeśli Twoje śledzie są bardzo słone, włóż je na parę godzin do mleka.
  • Następnie opłucz je pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w paski.
  • Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na sitko i przelej wrzątkiem, wystudź.
  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski wrzuć śledzie, cebulę i jabłko.
  • Dodaj śmietanę, sok z cytryny i pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na 5 - 6 godzin.


Komentarze