12/19/2016

Keks piernikowy

swiateczne-ciasto-ozdobione-suszonymi-owocami

Dziś mam propozycję na świąteczne słodkości dla wszystkich tych co nie mają cierpliwości do wykrawania pierniczków, a także dla tych, którzy nie nastawili ciasta na piernik staropolski dojrzewający, a mieliby ochotę mieć na swoim stole szybkie ciasto właśnie z  piernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę, a na dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

keks-na-srebrnej-tacy-widok-z-gory
Keks piernikowy
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje na  1 keksówkę
Składniki
Ciasto:
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki trzcinowego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonej miechunki
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kandyzowanych owoców
Polewa:
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • owoce kandyzowane do ozdoby

Wykonanie:
W garnuszku  na małym ogniu rozpuszczamy masło i cukier z wodą. Odstawiamy z kuchenki, wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z wszystkimi przyprawami. Dodajemy rozkłócone jajka i wystudzoną masę. Mieszamy dokładnie, a na koniec dodajemy suszone owoce, mieszamy do połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie drewniany patyczek włożony do ciasta powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i studzimy na kratce. Gdy będzie całkowicie zimne robimy polewę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko. Pamiętajmy, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i trzeba ją topić na małym ogniu.
Gorącą polewą dekorujemy ciasto, a na koniec posypujemy keks owocami.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Chyba wypróbuję jeszcze przed świętami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam ! Robi się je bardzo szybko, a jak pięknie pachnie przy pieczeniu :).

      Usuń