12/27/2015

Piernik staropolski dojrzewający


Nie jadłam lepszego piernika niż ten. Został upieczony według tradycyjnego przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale to taki fajny rytuał.
Dzisiejszy wpis będzie się składał tak naprawdę z dwóch wpisów, ponieważ, zgodnie z tradycją, samo ciasto na piernik przygotowałam już kilka tygodni temu, 10 listopada. Tutaj znajdziecie wszystkie szczegóły jak je przygotować. Dzisiaj natomiast zapraszam na etap drugi, czyli pieczenie i dekorowanie piernika. Piernik powinniśmy upiec 4 dni przez Wigilią.




Piernik staropolski dojrzewający
Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Czas przygotowania: pieczenie 20 minut + leżakowanie 4 dni

Opis wykonania: we wpisie tutaj 
Składniki:
Polewa czekoladowa 
Proporcje na na jeden piernik:
Składniki:
  • 50 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 3 łyżki  mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • orzechy


Wykonanie:
Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy, aby się nieco ogrzało. Wyjmujemy je na omączony blat i dzielimy na trzy części. Wałkujemy na prostokąty o wymiarach 39 x 26 cm. Każdy kawałek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut.
Upieczone blaty studzimy, a następnie przekładamy je powidłami, zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę. Przenosimy w chłodne miejsce i obciążamy.
Po czterech dniach piernik rozwijamy, kroimy na trzy części. Otrzymamy 3 pierniki o szerokości 13 cm.
W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa.
Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy.
Polewą malujemy ciasto, a na wierzchu układamy orzechy.



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. W tym roku nie udało mi się zdążyć z tym piernikiem, choć ciast różnych było pod dostatkiem. Może za rok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie Cię zachęcam, to najlepszy piernik ever :-).

      Usuń
  2. o roku obiecuję sobie, że go upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko, w przyszłym roku Cię przypilnuję ;-)

      Usuń