Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta
Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach.
Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji tutaj lub w drugiej tutaj.
Natomiast przepis jak upiec piernik staropolski z przygotowanego ciasta znajdziecie klikając tutaj.
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta
Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania
Składniki:
- 500 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1000 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 3 torebki "sklepowej" przyprawy do piernika*
Wykonanie:
W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy.
W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce ( do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika.
A pierniczki twarde czy miękkie?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na piernik staropolski, który jest piernikiem miękkim.
UsuńJa piekę z tego przepisu również pierniczki, wychodzą twarde jeśli są cienkie a miękkie jeśli rozwałkujemy grubiej . My lubimy takie twarde, chrupiące
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam z tego przepisu pierniczków, tylko zawsze piernik.
UsuńMuszę wypróbować w tym roku i zrobić cienkie :).
Dziękuję za podpowiedź.
Polecam bo są naprawdę pyszne, ja w tym roku robię z pięciu porcji, połowa na piernik , połowa na pierniczki. Część będzie z dziurkami na choinkę. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńSuper ! To i ja się biorę do roboty :).
UsuńW jakiej temp.pieczemy i ile?Piernik już przygotowany🙂
OdpowiedzUsuńSuper!Pieczemy przez ok. 20 minut w 170 stopniach. Na górze jest link do przepisu 😊.
OdpowiedzUsuńNie piekłam jeszcze takiego dojrzewającego piernka ale słyszałam że jest bardzo dobry.Odpiszę go sobie i na drugi rok go wypróbuję,bo w tym roku nie będzie mnie na święta bo wyjeżdżam na cały grudzień.Pozdrawiam serdecznie,na pewno go upiekę.Wiesława
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest przepyszny :)
UsuńSerdeczności