Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta

brazowe-ciasto-w-glinianym-garnku



Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. 
Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji tutaj lub w drugiej tutaj.
 
Natomiast przepis jak upiec piernik staropolski z przygotowanego ciasta znajdziecie klikając tutaj.






Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta
Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania

Składniki:
  • 500 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 1000 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 3 torebki "sklepowej" przyprawy do piernika*
*Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym  składnikiem jest mąką pszenna.




Wykonanie:
W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy. 
W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce ( do piwnicy bądź lodówki)  na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika.


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To jest przepis na piernik staropolski, który jest piernikiem miękkim.

      Usuń
  2. Ja piekę z tego przepisu również pierniczki, wychodzą twarde jeśli są cienkie a miękkie jeśli rozwałkujemy grubiej . My lubimy takie twarde, chrupiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie piekłam z tego przepisu pierniczków, tylko zawsze piernik.
      Muszę wypróbować w tym roku i zrobić cienkie :).
      Dziękuję za podpowiedź.

      Usuń
  3. Polecam bo są naprawdę pyszne, ja w tym roku robię z pięciu porcji, połowa na piernik , połowa na pierniczki. Część będzie z dziurkami na choinkę. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temp.pieczemy i ile?Piernik już przygotowany🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!Pieczemy przez ok. 20 minut w 170 stopniach. Na górze jest link do przepisu 😊.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *