Piernik marchewkowy
Jeśli nie udało Ci się przygotować ciasta na piernik dojrzewający, to nic straconego, poratuje Cię przepisem na prosty i szybki piernik marchewkowy. jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi.
Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby nie wysechł.
![]() |
Piernik marchewkowy |
Piernik marchewkowy z orzechami
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na formę o dł. 11 cm
Składniki
Ciasto:⠀
- 3 jajka⠀
- 1 łyżka miodu ⠀
- 110 g cukru trzcinowego ⠀
- 6 łyżek oleju
- 1 średnia marchewka
- 230 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika⠀⠀
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia⠀
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g posiekanych orzechów włoskich⠀
- 70 g rodzynek⠀
⠀
Polewa czekoladowa:⠀
- 1 łyżka miękkiego masła⠀
- 50 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 30%⠀
Wykonanie
- Do miski wrzuć jajka, cukier, miód, wlej olej i zmiksuj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj ją do masy jajecznej
- Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z przyprawami.
- Suche składniki dodaj do mokrych i ponownie zmiksuj.
- Na koniec dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.⠀
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wierzch wyrównaj przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą.⠀
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 minut, aż do suchego patyczka.
- Wyjmij z formy i wystudź na kratce.⠀
- W garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. ⠀
- Ciasto polej polewą, a następnie posyp orzechami i cukrową posypką.⠀
Komentarze
Prześlij komentarz