Piernik marchewkowy

brazowe-ciasto-z-czekolada
 

Jeśli nie udało Ci się przygotować ciasta na piernik dojrzewający, to nic straconego, poratuje Cię przepisem na prosty i szybki piernik marchewkowy. jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi.

Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby nie wysechł.


Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy z orzechami

Czas przygotowania: 90 minut

Proporcje na formę o dł. 11 cm

Składniki
Ciasto:⁠⠀
 

  • 3 jajka⁠⠀ 
  • 1 łyżka miodu ⁠⠀
  • 110 g cukru trzcinowego  ⁠⠀
  • 6 łyżek oleju
  • 1 średnia marchewka
  • 230 g mąki pszennej 
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika⁠⠀⠀ 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia⁠⠀
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ⁠
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich⁠⠀ 
  • 70 g rodzynek⠀

⁠⠀
Polewa czekoladowa:⁠⠀

  • 1 łyżka miękkiego masła⁠⠀
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%⁠⠀



Wykonanie

  • Do miski wrzuć jajka, cukier, miód, wlej olej i zmiksuj.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj ją do masy jajecznej
  • Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z przyprawami.
  • Suche składniki dodaj do mokrych i ponownie zmiksuj. 
  • Na koniec dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.⠀
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wierzch wyrównaj przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą.⁠⠀ 
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 minut, aż do suchego patyczka. 
  • Wyjmij z formy i wystudź na kratce.⁠⠀ 
  • W garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. ⠀ 
  • Ciasto polej polewą, a następnie posyp orzechami i cukrową posypką.⠀






Komentarze