Sałatka z makreli z ziemniakami

plasterki-ziemniakow-kawalki-ryby-na-talerzu
 

Makrela to pyszna i zdrowa ryba, która na naszych stołach pojawia się przede wszystkim, jako ryba wędzona. Warto jednak spróbować jej także w postaci świeżej, bo wtedy możemy z niej wyczarować mnóstwo pysznych dań.
Jak wiecie, ja lubię przygotowywać ryby szybko i prosto, więc dziś w ramach projektu przygotowałam rybną sałatkę. Sałatka z makreli z ziemniakami może być podawana zarówno na ciepło, jaki i na zimno.


Sałatka z makreli z ziemniakami


Sałatka z makreli z ziemniakami

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 2 świeże wypatroszone makrele
  • 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 kiszone ogórki
  • zmielony czerwony pieprz
  • sól
  • natka pietruszki 

Sos jogurtowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny



Wykonanie

  • Ryby opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem.
  • Grilluj na rozgrzanym grillu przez około 10 minut z każdej strony. Ryby można też upiec w piekarniku.
  • Z upieczonych ryb wyjmij mięso.
  • Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki, ogórki pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  • Na dużym talerzu ułóż ziemniaki, kawałki ryby, cebulę i ogórki.
  • Przygotuj sos, wymieszaj w miseczce wszystkie składniki.
  • Sałatkę delikatnie posól i posyp czerwonym pieprzem oraz posiekaną natką, podawaj z sosem.




Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie #naturalnie bałtyckie


Komentarze