11/10/2015

Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta

ciasto-w-glinianym-garnku

Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji tutaj lub w  drugiej tutaj.
Natomiast przepis jak upiec piernik staropolski znajdziecie tutaj.


Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta
Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania

Składniki:
  • 500 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 1000 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 3 torebki "sklepowej"przyprawy do piernika*
*Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym  składnikiem jest mąką pszenna.





Wykonanie:
W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy. 
W mleku rozpuszczamy sól, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce ( do piwnicy bądź lodówki)  na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To jest przepis na piernik staropolski, który jest piernikiem miękkim.

      Usuń
  2. Ja piekę z tego przepisu również pierniczki, wychodzą twarde jeśli są cienkie a miękkie jeśli rozwałkujemy grubiej . My lubimy takie twarde, chrupiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie piekłam z tego przepisu pierniczków, tylko zawsze piernik.
      Muszę wypróbować w tym roku i zrobić cienkie :).
      Dziękuję za podpowiedź.

      Usuń
  3. Polecam bo są naprawdę pyszne, ja w tym roku robię z pięciu porcji, połowa na piernik , połowa na pierniczki. Część będzie z dziurkami na choinkę. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ! To i ja się biorę do roboty :).

      Usuń