Kokosowe trufle

białe słodkie kulki w kokosie
Kokosowe trufle

 

Kokosowe trufle, to pyszny deser, który przypadnie do gustu przede wszystkim wielbicielom kokosa. Tej słodkiej kuleczce obtoczonej w lekkich, jak piórko wiórach koksowych nie oprze się też żaden łasuch, tego jestem pewna!

Te czekoladki są bardzo proste do przygotowania i na bank udadzą się każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Są nieco lżejsze niż te klasyczne trufle, bo tutaj zamiast tłustej kremówki użyłam serka śmietankowego. Serek idealnie się łączy z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Filmik, jak przygotować te trufle znajdziesz na moim Ig  → https://www.instagram.com/reel/C1e1_gyoRKP/

Na blogu jest też przepis na inne trufle → trufle czekoladowe żurawiną.

 

Kokosowe inspiracje na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z kokosem:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


okrągłe białe czekoladki w wiórkach kokosowych


Kokosowe trufle

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 200 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki whisky
  • 100 g wiórków kokosowych


Do obtoczenia trufli:

  • wiórki kokosowe



Przygotowanie

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie lekko przestudź.
  • Dodaj serek i alkohol, wymieszaj.
  • Następnie wsyp wiórki kokosowe, ponownie wymieszaj.
  • Wstaw na minimum 60 minut do lodówki, aby masa stężała.
  • Uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  • Kulki obtocz w wiórkach.


Komentarze