Rafaello z wiśniami (bez pieczenia)

jasne-ciasto-na-drewnianej-paterze


Muszę Ci się przyznać, że nie wiedziałam, że połączenie kokosa z wiśnią jest tak genialne!  Dodatkowo w tym cieście i wiśnie i kokos idealne przełamują słodkość masy śmietankowej, a słonawe krakersy nadają mu ciekawego charakteru.

Ciasto składa się  z kilku warstw, więc musisz je przygotowywać po kolei. Ja zaczynam zawsze od przygotowania galaretki wiśniowej, bo trochę potrwa, zanim ona wystygnie, a potem zacznie tężeć. Pamiętaj też, aby zawsze sprawdzić jaka jest proporcja żelatyny, której będziesz używać, ponieważ może się ona różnić w zależności od  producenta. 

Na blogu znajdziesz także przepis na tradycyjne ciasto Rafaello, czyli przygotowane na bazie kremu budyniowego i masła.


Rafaello z wiśniami (bez pieczenia)

Rafaello z wiśniami bez pieczenia

Proporcje na formę  21 x 22 cm

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Składniki
Masa kokosowa:
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 biała czekolada
  • 150 g wiórków koksowych
Galaretka wiśniowa:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1,2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka żelatyny*
* zawsze sprawdzaj proporcje żelatyny podane na opakowaniu 

Dodatkowo:
  • 100 g krakersów
  • wiórki do posypania ciasta


Wykonanie

  • Galaretkę i żelatynę rozpuść w 350 ml wrzątku. Gdy lekko przestygnie  dodaj wydrylowane wiśnie. Włóż do lodówki.
  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia.
  • Mascarpone z kremówką ubij na sztywną masę, pod koniec wsyp cukier. Wlej cienkim strumieniem płynną czekoladę, miksując na minimalnych obrotach. Wsyp wiórki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę wyłóż folią spożywczą, ułóż krakersy i wyłóż na nie 1/2 masy kokosowej. 
  • Na masie ułóż kolejną warstwę krakersów. Formę włóż do lodówki.
  • Gdy galaretka wiśniowa zacznie tężeć wyłóż ją na krakersy. Formę włóż do lodówki.
  • Na sztywną masę wiśniową wyłóż pozostałą część masy kokosowej, wyrównaj i posyp wiórkami. 
  • Włóż do lodówki co najmniej na 5-6 godzin.




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *