5/04/2016

Ciasto kokosowe z rabarbarem

tarta-z-kremem-rabarbarem

Wraz z pojawieniem się w sklepach pierwszych łodyg rabarbaru w moim piekarniku ląduje pierwsze w sezonie ciasto z rabarbarem. Tym razem będzie ono w wersji kokosowej, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Robi się je bardzo szybko i prosto, należy tylko pamiętać, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej cisto może się zważyć.
Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej:




Ciasto kokosowe z rabarbarem
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 90 g oleju
  • 70 g wiórków kokosowych + 4 łyżki do posypania
  • 400 g rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego  


Wykonanie:
Uwaga ! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie wiórki kokosowe, mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, posypujemy je wiórkami. Rabarbar kroimy na dwu centymetrowe kawałki, układamy je na cieście i posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto studzimy,  a przed podaniem posypujemy wiórkami.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: