Kokosowy deser z truskawkami

rozowy-deser-w-sloiku
Kokosowy deser z truskawkami

Sezon na pyszne polskie truskawki w pełni, pora więc korzystać z nich na 100%. Te pyszne i zdrowe owoce pojawiają się na naszych stołach głównie w deserach, na blogu znajdziesz też zbiór moich ulubionych przepisów → słodkie przepisy na truskawki.

Kokosowy deser z truskawkami to wspaniały duet, truskawki i kokos to idealne połączenie. Jest on również bardzo prosty do przygotowania, dlatego w czerwcu często pojawia się na naszym stole. I taki wyciągnięty wprost z lodówki, jest również wspaniały na upały.
 
 
 

Kokosowy deser z truskawkami 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kokosowej 
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 70 g cukru
  • płatki  kokosowe


Wykonanie

  • Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Truskawki zmiksuj razem z cukrem. 
  • Żelatynę bardzo delikatnie podgrzej w mikrofalówce. Nie może się zagotować! Mieszaj ją do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • W osobnej misce ubij na  sztywno obydwie śmietany. Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie wymieszaj, a następnie powoli dodaj do pozostałego musu, cały czas miksując.
  • Do ubitej śmietany dodawaj po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
  • Gotową masę przelej do szklaneczek i włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
  • Na koniec wierzch deseru ozdób truskawkami i płatkami kokosa.

 

truskawkowa masa w szklanym słoiku


Komentarze

  1. wygląda pysznie! :) spróbuje jak wrócę na keto

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz