Beza Pavlova z kokosowym kremem i mango

biała beza na różowy tle
 

Królowa jest tylko jedna, chyba nikt nie ma co do tego żadnych wątpliwości💓. Kochają ją chyba wszyscy choć nie wszyscy mają odwagę wziąć się za jej upieczenie, a wystarczy tylko trzymać się dwóch podstawowych zasad.

Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na to, żeby cukier się całkowicie rozpuścił, dlatego ubijanie białek trwa około25-30 minut. Natomiast po drugie, temperatura nie powinna być za wysoka, bo beza zacznie się rumienić.

A na koniec pamiętaj, aby krem nakładać tuż przed podaniem bezy, inaczej beza namoknie i się rozpuści.

Na blogu znajdziesz również przepis na bezę z kremem bazyliowym → beza Pavlova z kremem bazyliowym oraz klasyczną z owocami → beza z owocami

 

białe ciasto na szklanej paterze
Beza Pavlova z kokosowym kremem i mango
 

Beza Pavlova z kokosowym kremem i mango

Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia
Składniki
Beza:

  • 6 białek z lodówki (ok. 210 g)
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy:

  • 200 g śmietanki kokosowej
  • 250 g mascarpone
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kokosowych wiórków

Dodatkowo:

  • mała puszka mango lub świeży owoc
  • płatki kokosa
  • ziarenka granatu

Wykonanie

  • Białka wraz z solą umieść w dużej suchej misce. Zacznij je ubijać na niewielkiej prędkości i ubijaj przez 2-3 minuty. 
  • Po tym czasie zacznij dodawać cukier. Cukier dodawaj po jednej łyżce i ubijaj już na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści - potrwa to około minuty, dodaj kolejną łyżkę. To bardzo istotny element przy robieniu bezy.
  • Gdy dodasz już cały cukier, dodaj sok z cytryny i mąkę. Zmiksuj. Beza powinna być lśniąca.
  • W międzyczasie na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 23 cm. 
  • Wyłóż bezę i przy pomocy szpatułki uformuj koło, a w środku zrób zagłębienie na krem. Na koniec zewnętrzną stroną dużej łyżki zrób charakterystyczne ranty bezy, wyciągając masę do góry.
  • Piekarnik nagrzej do 130 stopni. Włóż bezę i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz na termoobiegu przez 120 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc czasami trzeba dostosować temperaturę indywidualnie. Jeśli zobaczysz, że beza robi się beżowa, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją zmniejszyć.
  • Po tym czasie bezę zostaw w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia. Ja zostawiam ją na całą noc. Beza będzie lekko ciągnąca w środku.
  • Gdy beza będzie zimna, zacznij szykować krem. Mascarpone i śmietankę ubijaj w wysokiej misce, gdy zacznie gęstnieć dodaj cukier i wiórki. Ubijaj dalej na sztywną masę.
  • Krem przełóż na bezę, następnie wyrównaj, ułóż pokrojone w kostkę mango, na koniec posyp płatkami kokosowymi i ziarenkami granata. Od razu podawaj.

 

Pavlova na jasnym tle z zółtym mango



Komentarze