Biszkoptowe ciasto z borówkami amerykańskimi

Biszkoptowe ciasto z borówkami


Biszkoptowe ciasto z borówkami amerykańskimi, to idealny pomysł na letni deser. Te pyszne i zdrowe owoce królują teraz na targach i na straganach, więc to najlepszy moment, aby je wykorzystywać w naszej kuchni. A możliwości jest na prawdę całe mnóstwo, zerknij poniżej na listę przepisów.

A wracając do ciasta biszkoptowego, to bardzo je lubię, ponieważ jest lekkie i puszyste, a poza tym jest mnie tłuste, niż na przykład ciasta ucierane. Pamiętaj tylko, aby wszystkie składniki, które będą używane do ciasta miały temperaturę pokojową.

Ciasto to upiekłam do odcinka Pytania na Śniadanie, tutaj możesz go obejrzeć → Ucierane ciasta - Gatita w Pytanie na Śniadanie.


Kulinarne inspiracje z borówką amerykańska w roli głównej

Na blogu jest też mnóstwo innych inspiracji na wykorzystanie borówek w naszej kuchni:

  

Przepis na Instagramie

Przepis ten znajdziesz także w postaci filmiku na moim profilu na Instagramie, zobacz jak prosto jest je przygotować → biszkoptowe ciasto z borówkami.

 


 

Biszkoptowe ciasto z borówkami amerykańskimi

Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:


  •  4 jajka (temperatura pokojowa)
  •  3/4 szklanki cukru
  •  1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  1/3 szklanki oleju
  •  1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  •  400 g borówek amerykańskich
  •  cukier puder do posypania


Wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej miksuj.
  • Następnie dodawaj po jednym żółtku, później olej, ciągle miksując.
  • Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciast partiami, delikatnie je mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na formę, na wierzchu ułóż owoce i pamiętaj, aby delikatnie wcisnąć je w ciasto.
  • Ciasto piecz około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
  • Po wyjęciu z piekarnika odczekaj pięć minut i wyjmij ciasto  z formy i ułóż w papierze na kratce. Na koniec gdy wystygnie oprósz je cukrem pudrem.
     
     
     
     

Komentarze