Sałatka z cukinii na zimę

kawałki kolorowych warzyw w słoiku
Sałatka z cukinii na zimę

 

Sałatka z cukinii na zimę to kolejna propozycja z mojej śpiżarni, po która chętnie sięgam jesienią i nie tylko. Uwielbiam takie kolorowe warzywa w słoiku, ale chyba najbardziej lubię, to, że po prostu odkręcam słoik i mam pyszną i zdrową sałatkę, która przywołuje  we mnie wspomnienia upalnego lata. To po prostu taka namiastka letnich i słonecznych dni w trakcie szarych, burych jesiennych i zimowych miesięcy.

Jej przygotowania nie jest zbyt kłopotliwe, natomiast jeśli chcesz, warzywa możesz pokroić także przy pomocy szatkownicy lub mandoliny, my natomiast wolimy większe kawałki warzyw w sałatkach, więc ja zawsze robię to ręcznie.


 Zapraszam na mojego Instagrama

A po więcej ciekawostek i przepisów z mojej kuchni zapraszam Cie na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Bedzie mi miło, jak mnie zaobserwujesz, aby być na bieżąco. 💓


Pomysły na przetwory na zimę

Na blogu znajdziesz także inne przepis na domowe przetwory, koniecznie do nich zajrzyj:


plasterki cukinii z czerwoną papryką w szklanym słoiku


Sałatka z cukinii na zimę

Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1000 g młodej cukinii
  • 2 duże cebule cukrowe
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża marchewka
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego 

 

Zalewa: 
  • 125 ml octu 10%
  • 100 g cukru

 

Wykonanie

  • Marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne. 
  • Cebulę pokrój w piórka, marchewkę plasterki, a paprykę i cukinię w kostkę.
  • Warzywa przełóż do miski, posól, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  • Marynatę doprowadź do zagotowania, gorącą wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj. 
  • Odstaw na 24 godziny, w międzyczasie  kilka razy zamieszaj.
  • Następnego dnia warzywa przełóż do czystych i wyparzonych słoików, uzupełnij powstałymi sokami.
  • Słoiki dokładnie zakręć.
  • Dno szerokiego garnka wyłóż ściereczką. Włóż słoiki i zalej je wodą do 3/4 wysokości.
  • Pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  • Słoiki wyjmij z wody, podokręcaj nakrętki i odstaw do góry nogami na blacie do całkowitego wystudzenia.


Komentarze