Leniwe pierogi z bułką i owocami

kwadratowe kluski na błekitnym talerzu z borówkami amerykańskimi
Leniwe pierogi z bułką i owocami

 

Leniwe pierogi z bułką i owocami to pyszny letni obiad i dla dużych i dla małych. Dla mnie to takie wspaniałe wspomnienie dzieciństwa i smak babcinej kuchni, tylko wtedy jadałam leniwe bez dodatku owców, tylko polane rozpuszczonym masłem z tartą bułką i z dodatkiem cukru oczywiście.

Teraz postanowiłam to danie nieco urozmaicić i zmienić przepis.  A ponieważ moje borówki amerykańskie owocują jak szalone i przemycam je w wielu daniach,  więc po prostu dodałam je także do klusek. Przesmażyłam je najpierw delikatnie na maśle, żeby puściły trochę soku.


Inne przepisy na leniwe pierogi

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na te pyszne kluski:


Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię również na mój profil na Instagramie. Kliknij zaobserwuj → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 

 

 

Leniwe pierogi z bułką i owocami

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki: 
  • 500 g sera białego twarogowego tłustego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • mąka do podsypywania klusek 
  • 1 łyżeczka soli do wody
 Dodatkowo:
  • 1 szklanka borówek amerykańskich 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru


Wykonanie

  • Na małej patelni rozpuść 1 łyżeczkę masła.
  • Wrzuć borówki i smaż je 2 minuty, aż puszczą sok. Zdejmij z kuchenki.
  • W dużym garnku zagotowuj wodę z łyżeczką soli.
  • Biały ser przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Ser włóż do miski, dodaj żółtka i sól i przez chwilę ucieraj.
  • Dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta delikatnie mieszając. Ja robię to takim metalowym tłuczkiem do ugniatania ziemniaków. Ciasto będzie delikatne i klejące.  
  • Wyłóż ciasto na omączony blat, posyp mąką.
  • Odkrawaj z niego po kawałku i delikatnie formuj wałki o średnicy ok. 2 cm. 
  • Wałek lekko spłaszcz i odcinaj nożem romby o szerokości 2 cm. 
  • Pamiętaj, że w trakcie gotowania kluski nam urosną.
  • Kluski wkładaj porcjami na  gotująca się wodę. 
  • Gotuj 2 minuty od momentu kiedy wypłyną. 
  • Wyjmuj je łyżką cedzakową na szeroki talerz.
  • W międzyczasie na suchej patelni upraż tartą bułkę, gdy będzie złocista dodaje do niej masło. Masło rozpuść, utworzy się taka lekka pianka.
  • Kluski polej masłem z tartą bułką oraz wyłóż na nie owoce. Wszystko posyp cukrem.


jasne kluski polane masłem i sosem z owoców

Komentarze