Puszyste leniwe pierogi
Sezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką.
U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki z masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne.
![]() |
Puszyste leniwe pierogi |
Puszyste kluski leniwe
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:
- 500 g sera białego twarogowego tłustego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżki masła
- mąka do podsypywania
Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę.
Biały
ser przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski, dodajemy żółtka i sól i
przez chwilę ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę. Białka ubijamy na
sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Ja robię to takim
metalowym tłuczkiem do ugniatania ziemniaków. Ciasto będzie delikatne i
klejące. Wykładamy na omączony blat, posypujemy mąką, odkrawamy z niego
po kawałku i delikatnie formujemy wałek o średnicy ok.2 cm. Wałek lekko
spłaszczamy i odcinamy nożem romby o szerokości 2 cm. Musimy pamiętać,
że w trakcie gotowania kluski nam urosną.
Kluski
wkładamy porcjami na gotująca się wodę. Gotujemy 2 minuty od momentu
kiedy wypłyną. Wyjmujemy je łyżką cedzakową na szeroki talerz.
Na
suchej patelni prażymy tartą bułkę, gdy będzie złocista dodajemy do
niej masło. Masło rozpuszczamy, utworzy się nam taka lekka pianka.
Kluski polewamy masłem z tartą bułką.
.
Komentarze
Prześlij komentarz