Zupa krem z dymki

zielona-zupa-na-talerzu


Zaprzyjaźniony sąsiad obdarował mnie sporą ilością pięknej i wyrośniętej dymki. I zaczęłam się zastanawiać co z nią począć, kiedy to serki, pasty czy też sałatki z duża ilością szczypioru już się nam przejadły... No i wymyśliłam zupę! Wprawdzie nigdy nie jadłam takiej zupy, ale kto nie ryzykuje...😁.
Ryzyko się opłaciło, ponieważ zupa krem z dymki wyszła przepyszna. 
Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.


Zupa krem z dymki

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 2 pęczki dymki z grubym szczypiorem
  • 500 g młodych ziemniaków
  •  2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu
  • 200 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Cebulki i szczypior kroimy na małe kawałki i szklimy w garnku na rozgrzanym maśle. Wlewamy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie wszystko blendujemy i przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy, a następnie  przelewamy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy.





Komentarze