Jogurtowiec z galaretkami
Śmietanowiec był moim ulubionym deserem z dzieciństwa. Galaretkę zawsze można było dostać w peerelowskim sklepie, śmietanę też, więc jego przygotowania nie stwarzało specjalnego problem i dlatego często pojawiał się on w moim rodzinnym domu. Dziś przygotowałam jego nieco odchudzoną wersję, czyli zamiast śmietany użyłam naturalnego jogurtu. W środku mamy galaretkę cytrynową, pomarańczową i agrestową, ale oczywiście możecie wybrać te smaki, które Wy lubicie najbardziej. Jogurtowiec z galaretkami, to idealny deser zarówno dla małych, jak i dużych wielbicieli słodkości.
Na blogu znajdziesz także przepis na  inny pyszny deser z galaretek, czyli na śmietanowiec zrobiony z dwóch warstw → śmietanowiec z owocami i galaretką
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mój profili na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne smakowite pomysły na desery na zimno:- Dietetyczny jogurtowiec na zimno
 - Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką
 - Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii
 - Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami
 - Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską
 - Ciasto śnieżny puch z granatem
 - Ciasto śnieżny puch z limonką
 - Agrestowy sernik na zimno
 - Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską
 - Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską
 
Jogurtowiec z galaretkami
Proporcje na foremkę o wymiarach 12 x 30 cmCzas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1000 g naturalnego jogurtu
 - 5 łyżeczek żelatyny*
 - 5 łyżek cukru pudru
 - 1 galaretka pomarańczowa
 - 1 galaretka agrestowa
 - 1 galaretka cytrynowa
 
* każda marka ma żelatynę o innej mocy, dlatego zawsze warto przygotowywać ją zgodnie z przepisem producenta.
 
 Wykonanie
- Każdą z galaretek rozpuszczamy w 350 ml wrzątku w płaskich naczyniach z podwyższonymi rantami. Galaretka powinna mieć ok 1-1,5 cm wysokości.
 - Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie tniemy galaretkę w 1-1,5 cm kostkę.
 - Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
 - Jogurt mieszamy z cukrem pudrem, a następnie wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę i dokładnie mieszamy.
 - Do jogurtu dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.
 - Przekładamy do formy i wkładamy na całą noc do lodówki.
 



A jeśli zrobić że śmietaną to jaką? 30%?
OdpowiedzUsuńTak, może być 30 lub 36%.
UsuńFajne. Zrobię:-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam Kochana <3.
Usuń