Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką

biale-ciasto-z-czerwonymi-owocami

Jak co roku moje porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę, różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z  porzeczkowymi przepisami.
A ponieważ ostatnio wypatrzyłam u Anitki z bloga Od A do Z gotuj pyszny i bardzo prosty serniki na zimno, postanowiłam zrobić nam taki właśnie deser. Zmieniłam tylko owoce i zamiast czarnej użyłam czerwonej porzeczki.  Mój sernik nie jest słodki, więc jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie do niego dodać więcej cukru.  Najlepiej jest go spróbować już po dodaniu masy owocowej.





Parę słów o czerwonej porzeczce 
Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ zawierają duża ilość witaminy C. Dlatego też są źródłem  aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała. Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego
Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru.
Porzeczki ułatwiają także pracę układowi moczowemu, ponieważ mają właściwości moczopędne. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum.
Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi  rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego.

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)
  • Wartość energetyczna - 65 kcal
  • Białko ogółem - 1.4 g
  • Tłuszcz - 0.20 g
  • Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
  • Błonnik - 4.3
  • Wapń - 33 mg
  • Żelazo - 1.00 mg
  • Magnez - 13 mg
  • Fosfor - 44 mg
  • Potas - 275 mg
  • Sód - 1 mg
  • Cynk - 0.23 mg
  • Witamina C - 41 mg
  • Tiamina - 0.040 mg
  • Ryboflawina - 0.050 mg
  • Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
  • Witamina B6 - 0.070 mg
  • Kwas foliowy - 8 μg
  • Witamina A – 42 IU
  • Witamina E - 0.10 mg
  • Witamina K - 11.0 μg
 Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Czerwona porzeczka w kuchni

Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku !



Jogurtowy sernik na zimno z czerwonej porzeczki
Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm
Czas przygotowania60 minut - czas chłodzenia
Składniki
Masa porzeczkowa:
  • 700 g jogurtu
  • 350 g czerwonych
  • 7 łyżeczek żelatyny*
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru

Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • czerwone porzeczki do przybrania

* zawsze warto sprawdzić na opakowaniu żelatyny na jaką ilość masy jest przeznaczona. Czasami moc żelatyny u różnych producentów jest inna.


Wykonanie
Masa porzeczkowa:
Porzeczki odrywamy z łodyżek i 350 g owoców dokładnie blendujemy.
Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Formę wykładamy folią spożywczą.
W misce mikserem ubijamy jogurt z cukrem pudrem. Dwoma łyżkami masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy serowej, cały czas miksując.
Mus porzeczkowy wlewamy do masy serowej, miksujemy i wlewamy do formy. Wkładamy do lodówki, aż stężeje.

Masa jogurtowa:
Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
W misce blendujemy jogurt, cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wylewamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje. Gdy masa zacznie lekko tężeć, układamy na niej pozostałe porzeczki.



Komentarze