2/19/2020

Jogurtowiec z galaretkami

zolto-biale-ciasto-na-drewnianej-desce

Śmietanowiec był moim ulubionym deserem z dzieciństwa. Galaretkę zawsze można było dostać w peerelowskim sklepie, śmietanę też, więc jego przygotowania nie stwarzało specjalnego problem i dlatego często pojawiał się on w moim rodzinnym domu. Dziś przygotowałam jego nieco odchudzoną wersję, czyli zamiast śmietany użyłam naturalnego jogurtu. W środku mamy galaretkę cytrynową, pomarańczową i agrestową, ale oczywiście możecie wybrać te smaki, które Wy lubicie najbardziej. Jogurtowiec z galaretkami, to idealny deser zarówno dla małych, jak i dużych wielbicieli słodkości.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie też inne smakowite pomysły na desery na zimno:
    
Jogurtowiec z galaretkami

Jogurtowiec z galaretkami

Proporcje na foremkę o wymiarach 12 x 30 cm
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 1000 g naturalnego jogurtu
  • 5 łyżeczek żelatyny*
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa

* każda marka ma żelatynę o innej mocy dlatego zawsze warto przygotowywać ją zgodnie z przepisem producenta.



Wykonanie:
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 350 ml wrzątku w płaskich naczyniach z podwyższonymi rantami. Galaretka powinna mieć ok 1-1,5 cm wysokości. Dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie tniemy galaretkę w 1-1,5 cm kostkę.
Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
Jogurt mieszamy z cukrem pudrem, a następnie wlewamy cienkim strumieniem żelatynę i dokładnie mieszamy. Do jogurtu dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i wkładamy na cała noc do lodówki.

Jogurtowiec z galaretkami




Print Friendly and PDF

4 komentarze: