Sezon na truskawki w pełni! Ja wykorzystuję go na tak zwanego maksa i dodaję te pyszne owoce prawie do wszystkiego 😍. Niestety świeże polskie truskawki są z nami bardzo krótko, więc trzeba ten czas wykorzystać na maksa!
Dziś zapraszam Was na domowe lody jogurtowo-truskawkowe bez jajek. Robi się je bardzo prosto i bardzo szybko. I co ważne, przy panujących obecnie temperaturach są całkowicie bezpieczne, w ich składzie nie ma jajek. A poza tym nie potrzebujemy do nich maszynko do lodów, wystarczy zwykły mikser.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy z truskawkami:
- Szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem
- Torcik truskawkowy z biszkoptami
- Tarta z waniliowym kremem i truskawkami
- Mus truskawkowy na biszkoptach
- Truskawkowy sernik na zimno
- Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
- Biszkoptowe ciasto z truskawkami
- Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
- Sernik na zimno z musem truskawkowym
- Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
- Ciasto rabarbar truskawka
- Kokosowy deser z truskawkami
- Sorbet truskawkowy
- Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Lody jogurtowo-truskawkowe
- Koktajl truskawkowo-jogurtowy
- Koktajl truskawka-melon-jogurt
- Koktajl truskawki-ananas
- Lemoniada truskawkowa
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego
- 90 g drobnego cukru
- 300 g truskawek
- patyczki i foremki do lodów
- opcjonalnie czekoladowe chrupkie kuleczki
150 g truskawek miksujemy dokładnie i wkładamy po 2 łyżeczki zmiksowanych owoców na dno foremek na lody, foremki wkładamy do zamrażarki.
Drugą porcję truskawej miksujemy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy lodowej.
Zimne mascarpone i jogurt ubijamy wraz z cukrem przez 3-4 minuty. Do tak przygotowanej masy dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Wkładamy do foremek. Na wierzchu układamy czekoladowe kuleczki i wszystkie foremki chowamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
Przed podaniem foremki przelewamy gorącą wodą, żeby sorbet dało się bez problemu dały wyjąć.
Przed podaniem foremki przelewamy gorącą wodą, żeby sorbet dało się bez problemu dały wyjąć.


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza