6/19/2015

Mus truskawkowy na biszkoptach


Dziś zapraszam na delikatny jak mgiełka mus truskawkowy na biszkoptach. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności, więc poproście do pomocy dzieci.
U nas w domu nie przepadamy za zbyt słodki ciastami, więc mus, który przygotowałam jest mało słodki. Jeśli Wy natomiast lubicie słodkości pamiętajcie, aby dodać więcej cukru. Polecam też po przygotowaniu ciasta zostawić go na minimum 5 godzin w lodówce, żeby dobrze stężało.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy z truskawkami:

Truskawkowy sernik na zimno
Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia
Biszkoptowe ciasto z truskawkami
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
 Sernik na zimno z musem truskawkowym
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno
Ciasto rabarbar truskawka
 Sorbet truskawkowy
 Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem
 Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
Lody jogurtowo-truskawkowe





Mus truskawkowy na biszkoptach

Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm

Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia


Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g białego zmielonego sera
  • 400 g zimnej śmietany kremówki 30%
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • truskawki do ozdobienia ciasta


 

Wykonanie: 
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki miksujemy razem z cukrem. 
Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.
Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować ! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce ubijamy na  sztywno śmietanę. Do musu truskawkowego dodajemy biały ser, miksujemy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.
Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
Gotową masę przelewamy na spód z biszkoptów i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch ozdabiamy truskawkami.

 
 
 

Print Friendly and PDF

3 komentarze: