6/15/2017

Torcik truskawkowy z biszkoptami

owocowe-ciasto-z-truskawkami

W tym roku sezon truskawkowy będzie niestety krótki 😔. Korzystajmy więc z niego ile się da ! Dziś zapraszam Was na pyszny i delikatny torcik truskawkowy z biszkoptami. Przygotowałam go na bazie zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Do wypełnienia tortownicy użyłam podłużnych biszkoptów, powstał też  nich taki mały płotek 😊.
Zachęcam Was do przygotowania go w domu. I obiecuję, że zniknie z talerzy w parę chwil ! 



Za co kochamy truskawki
Truskawki są pierwszymi owocami w sezonie, pojawiają już się na przełomie maja i czerwca i towarzyszą nam z reguły do połowy lipca. W tym roku niestety po wiosennych przymrozkach sezon będzie krótszy a i ceny są sporo wyższe. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o wartościach smakowych tych aromatycznych małych owoców, pomówmy więc o ich wartościach odżywczych. Są bogatym źródłem wielu witamin, a także minerałów i mikro- oraz makroelementów. Posiadają również właściwości moczopędne, dzięki temu oczyszczają organizm z toksyn i pomagają pozbyć się z organizmu nadmiaru wody. Mają wpływ na nasze serce, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu i pobudzają białka chroniące przed cukrzycą. Zmniejszają także ilość kwasu moczowego w naszym organizmie, który podrażnia stawy.
Trwają również badania nad antywirusowymi właściwościami tych małych czerwonych, Wynika z nich, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Niestety nie każdy może jeść te owoce, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Szczególnie nie powinny ich jadać matki, które karmią swoje maluchy piersią.

Wartości odżywcze w 100 g
  • kalorie - 28
  • węglowodany - 7,2 g
  • białko - 0,7 g
  • tłuszcze - 0,4 g
  • błonnik - 1,8 g
  • indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40
  • wapń - 16 mg
  • żelazo - 0,41 mg
  • magnez - 13 mg
  • fosfor - 24 mg
  • potas - 153 mg
  • sód - 1 mg
  • cynk - 0,14 mg
  • witamina C - 60 mg
  • witamina A - 1 μg
  • witamina E - 0,29 μg
  • witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
  • witamina B3 (PP) - 0,386 mg
  • witamina B6 - 0,047 mg


Źródło:  USDA National Nutrient Database

Truskawki w kuchni
Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye.

Przepisy na blogu:


-------------------------------------------------------------
Torcik truskawkowy z biszkoptami
Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm

Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 70 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 500 g zimnej śmietany kremówki 30%
  • sok z cytryny
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • truskawki do ozdobienia ciasta


Wykonanie: 
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Truskawki miksujemy razem z cukrem. 
Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty. Do soku z  cytryny dodajemy 2 łyżki wody i powstałym płynem skrapiamy biszkopty. Następnie ustawiamy kolejne biszkopty dookoła boku tortownicy. Ważne: żeby biszkopty dobrze stały w tortownicy musimy przyciąć jeden koniec. Ustawiamy je nieprzyciętą końcówką do góry.
Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie może się zagotować ! Mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W osobnej misce ubijamy na  sztywno śmietanę. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując.
Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach.
Połowę gotowej masy przelewamy na spód z biszkoptów, układamy na niej kilka biszkoptów i wylewamy pozostałą masę. Wyrównujemy wierzch. Truskawki kroimy na pół i układamy na masie. Tortownicę wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej gdy postoi w niej 4 - 5 godzin.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Wow, wygląda naprawdę nieziemsko i słodko. Wątpie żebym przyrządziła je tak dobrze jak Pani, ale z pewnością spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amando, bardzo dziękuję za miłe słowo :). Jestem pewna, że dasz radę i wyjdzie Ci tak sam ! Trzymam kciuki :).

      Usuń