Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym

pomaranczowa-zupa-w-misce

Wraz z jesienią nastaje czas dyni. To bardzo smaczne i zdrowe warzywo jest bazą do niezliczonych przepisów. I tych na słodko i tych wytrawnych. Co roku eksperymentuję z nowymi daniami lub ulepszam te stare. Dziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają na bardzo  łatwą do przygotowania zupę, oto aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym, ugotowany na bazie pieczonej dyni. Oczywiście możecie do niego wykorzystać surową pokrojoną w kostkę dynie, ale osobiście uważam, że pieczona dynia ma o wiele głębszy smak i zupa z niej jest zdecydowanie smaczniejsza. Podpowiem Wam, że można po porostu za jednym zamachem upiec większą ilość dyni, a potem ją zamrozić. I wyjmować z  zamrażalnika w  zależności od potrzeby. 
To co, skusicie się na talerz jesiennej gęstej zupy ?
Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego !

Dynia na wytrawnie:

I na słodko:


Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 3 szklanki pieczonej dyni
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pestki dyni do podania
  • oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Do garnka wkładamy upieczoną dynię, wlewamy bulion i mleczko, wrzucamy cebulę i przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek. Zupę wyłączamy i dokładnie miksujemy.
Na suchej patelni prużymy pestki dyni, zupę nalewamy do misek, podajemy posypaną pestkami.
 

Komentarze

Prześlij komentarz