10/26/2015

Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym


Zapraszam na pyszne jesienne danie obiadowe, czyli schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym. Roladki możemy podać z ryżem lub z którąś z kasz. To idealna propozycja na danie na rodzinny niedzielny obiad, zamiast naszego klasycznego schabowego.




Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 4 grube plastry schabu wieprzowego 
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plastry pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • wykałaczki
Sos śliwkowy
  • 1000 kg śliwek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 mielonych goździków
  • 2 łyżki cukru
  • masło do smażenia
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól morska


Wykonanie:
Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie olejem i posypujemy przyprawami.
Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem.
Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze schabu układamy plaster dyni i ósemkę cebuli. Mięso dosyć ciasno rolujemy i spinamy wykałaczką.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień, mięso podlewamy bulionem,przykrywamy i dusimy przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Śliwki drylujemy, kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy śliwki i cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż owoce puszą sok. Dodajemy przyprawy, wlewamy wino i dusimy przez 15 minut.
Roladki wykładamy na talerz, polewamy sosem śliwkowym i podajemy z ryżem, ozdabiając wszystko natką pietruszki.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz