9/25/2014

Dynia zapiekana z grzybami


Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !
Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje.
Na wytrawnie:

I na słodko:



   
Dynia zapiekana z grzybami

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
  • 2 średnie dynie Futsu black
  • 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki
  • 2 cebule
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 100 g startego parmezanu
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki gałki  muszkatołowej
  • masło do podsmażenia grzybów
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z dyni odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka dyni wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.
W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.
Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji  termoobiegu.





Print Friendly and PDF

4 komentarze: