5/09/2017

Faszerowane pieczarki na grilla

faszerowane-grzyby-w-bialym-naczyniu

Wprawdzie aura za oknem nie nastraja nas zbytnio do grillowania na świeżym powietrzu, ale ja mam nadzieję, że lada dzień to się zmieni i wyjdzie piękne słońce i podniesie się temperatura. Zresztą jeśli pogoda nam nie pozwala, zawsze faszerowane pieczarki możemy zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej.
W sklepach możemy  kupić duże pieczarki z przeznaczeniem właśnie na grilla. Mają one duże kapelusze, które łatwo napełnimy różnymi farszami.
 Zapraszam po przepis !




Parę słów o pysznej pieczarce
Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko za swoje walory smakowe. Otóż nic bardziej mylnego, dlatego dziś parę słów o pysznej i zdrowej pieczarce.
Pieczarki to najczęściej uprawiane i spożywane grzyby na świecie. Najbardziej popularne są: niewielka pieczarka biała i brązowa pieczarka portobello, która jest większa i ma intensywniejszy smak.
Pieczarki mają sporo prozdrowotnych właściwości, między innymi: utrudniają rozwój komórek nowotworowych -liczne badania wskazują, że lektyny z pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. Obniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku.

Wartość odżywcza  gotowanych pieczarek (w  100 g)
  • Wartość energetyczna (kcal) 28
  • Tłuszcz 0,5 g      
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g          
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,2 g                                        
  • Sód 2 mg            
  • Potas 356 mg    
  • Węglowodany 5 g          
  • Błonnik 2,2 g     
  • Cukry 2,3 g        
  • Białko 2,2 g        
  • Kwas askorbinowy 4 mg
  • Wapń    6 mg     
  • Żelazo   1,7 mg
  • Witamina D 8 IU              
  • Witamina B6 0,1 mg
  • Magnez 12 mg
  • Fosfor 130 mg
W większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne.
W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku.
-------------------------------------------------------------
Faszerowane pieczarki na grilla
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 40 g sera feta
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy + oliwa do posmarowania pieczarek
  • 1 łyżka posiekanej natki




Wykonanie:
Czosnek obieramy, z papryczki usuwamy nasionka, wszystko dosyć drobno siekamy i wrzucamy do miseczki, fetę kroimy w drobną kosteczkę i wraz z natką, oliwą i przyprawami dodajemy do miski. Mieszamy.
 Z pieczarek wykrawamy nóżki, możemy je posiekać i również wykorzystać do farszu.
Każdą pieczarkę malujemy z zewnątrz oliwą, kapelusz napełniamy farszem.
Jeśli pieczarki będziemy grillować na tradycyjnym grillu dobrze jest je zawinąć w folię aluminiową, natomiast jeśli będziemy je grillować na grillu elektrycznym czy też na patelni grillowej nie ma takiej potrzeby. 
Pieczarki, w zależności od metody jaką wybierzemy grillujemy od 15 do 30 minut.


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Fajny dodatek na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do zrobienia :)

      Usuń
  4. Agata, fajny blog, czytaelnie prowadzony wraz z ciekawymi propozycjami :)
    Pomysł na pieczarki jest mega, wykorzystam go niebawem, Dodaję Twój blog do obserwowanych. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, witaj w moich progach ! Dziękuję za miłe słowo :) I zapraszam częściej.

      Usuń
  5. wspaniała propozycja na grilla Agata:) wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń