2/21/2016

Grillowany halloumi z cukinią



Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale zarazem pyszną i elegancką przekąskę lub przystawkę. Będzie doskonałym wstępem do romantycznego obiadu we dwoje. Pamiętajmy tylko, żeby ser podawać, póki jest jeszcze ciepły. Gdy wystygnie twardnieje i nie jest już taki aromatyczny.


Grillowany halloumi  z cukinią
Czas przygotowania: 25 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 6 plastrów sera halloumi
  • 1 średnia cukinia
  • listki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • krem z octu balsamicznego

Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy plasterek malujemy delikatnie olejem rzepakowym, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy na niej cukiniowe wstążki i grillujemy z obydwu stron przez 2 minuty. Plasterki odkładamy do miski, przykrywamy, żeby nie wystygły.
Na patelni układamy plasterki sera, grillujemy z obydwu stron do momentu, aż ser będzie miękki i lekko ciągnący.
Na talerzach układamy cukinię, ser, posypujemy listkami tymianku i dekorujemy kremem balsamicznym. Od razu podajemy, żeby ser nie stwardniał.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Zawsze chciałam spróbować tego sera a Twoja propozycja jeszcze bardziej mnie do tego nakłania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało pracy, a efekt smakowy super. Zachęcam :-).

      Usuń