7/26/2015

Grillowany ananas z szynką parmeńską


 To danie przygotujemy bardzo szybko i będzie wspaniałą przystawką w oczekiwaniu na danie główne, czyli grillowane mięsa i warzywa. Ananas doskonale smakuje zarówno na zimno, jaki na ciepło. Możemy go również przygotować na patelni grillowej, jeśli chcemy go przygotować w domu.




Grillowany ananas z szynką parmeńską
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 3-4 osób
Składniki:
  • 1 mały dojrzały ananas
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili
  • listki rukoli

Wykonanie:
Ananasa obieramy ze skórki i dzielimy wzdłuż na 8 równych części. Każdą część dokładnie smarujemy oliwą z oliwek i zawijamy z plasterek szynki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony po 2-3 minuty. Czas opiekania zależy od tego jak bardzo gorący jest grill. Ananasa układamy na listkach rukoli, posypujemy płatkami chili.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz