Puchate ciasto z owocami

ciasto-z-borowkami-widok-z-gory

Dziś zapraszam na puchate ciasto z owocami, tym razem upiekłam je z borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę je w większej formie i wtedy będzie mniej ciasta, a dodam więcej owoców.
 Inspiracja klik.



Puchate ciasto z owocami
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 400 g borówki amerykańskiej
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców
  • cukier puder


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, owoce obtaczamy w mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce.
Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie oprószamy je cukrem pudrem.



Komentarze