8/19/2016

Klasyczna salsa pomidorowa


Sierpień to miesiąc pomidorów. Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko, bo to moje ukochane warzywa. Część z nich zamykam w  słoiku, a część zjadamy na bieżąco. Trzeba z nich korzystać póki są, więc dziś zapraszam Was na pyszną pachnącą latem klasyczną salsę pomidorową.




Klasyczna salsa pomidorowa
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 3 czerwone pomidory
  • 2 żółte pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 limonka
  • kilka kropel tabasco
  • sól do smaku

Wykonanie:
Pomidory nacinamy, parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy nasionka i sok. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Razem  z pomidorami wkładamy do miski, dodajemy sok z limonki i posiekaną kolendrę. Mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut. Dodajemy kilka kropel tabasco, solimy i mieszamy.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz