8/19/2015

Pomidorowa letnia sałatka


Szybko, zdrowo, kolorowo ! Za to uwielbiam lato. A teraz w sierpniu nadszedł najlepszy czas na pyszne aromatyczne pomidory w  różnych kolorach i gatunkach. Oto pomidorowa letnia sałatka, w sam raz na lekki lunch lub kolorową kolację.



Pomidorowa letnia sałatka
Czas przygotowania: 10 minut 
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 15 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher)
  • 50 g mozzarelli
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Wykonanie: 
Pomidory myjemy. Malinowe i brązowe kroimy na małe kawałki, koktajlowe na pół lub na ćwiartki, w zależności od tego jak są duże. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, posypujemy porwanymi listkami bazylii, skrapiamy oliwą i octem, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. uwielbiam wszelkiego rodzaju pomidory, to zdecydowanie coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem ich wielbicielką. A jest ich tyle różnych gatunków :-).

      Usuń