9/20/2013

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto


Dzisiaj moja kuchnia serwuje szybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i mogę  przygotować pyszne drugie danie w dosłownie kilkanaście minut, czyli tyle ile będzie nam się gotował makaron.
Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, pewnie nie, ale taki skład wymyśliłam na szybko, przeglądając zawartość lodówki ;-).



Spaghetti z pieczonymi pomidorami i pesto

Składniki:
250 g spaghetti
1 kula mozzarelli
3 łyżki pesto (polecam pesto z natką lub z rukolą i bazylią)
ok. 10 połówek pieczonych pomidorów
świeża bazylia
oliwa z oliwek EV
sól
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
W międzyczasie w misce, do której później włożymy ugotowany makaron, umieszczamy pieczone pomidory i mozzarellę pokrojone w kostkę, pesto, a następnie przyprawy i bazylię.
Makaron odcedzamy, ale nie pozwalamy mu się zbytnio osączyć, ma pozostać wilgotny. Szybko wrzucamy go do miski z pozostałymi składnikami, skrapiamy oliwą i szybko mieszamy.
Podajemy natychmiast !



Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Pieczone pomidory już stoją na półeczce, pesto w lodówce...:-) Chyba wiem co zrobię wkrótce na obiad:-)

    OdpowiedzUsuń