8/26/2015

Zielony kuskus z bazylią


Kuskus z bazylią i sezonowymi warzywami to idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry.



Zielony kuskus z bazylią
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 1 szklanka kaszki kuskus 
  • gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza)
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska)
  • 2 dojrzałe pomidory
  • sok z cytryny
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek EV

Wykonanie:
Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła  Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza była przykryta płynem ponad centymetr ponad powierzchnią.  Przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowicie wchłonie. Wtedy kaszę mieszamy widelcem, dodajemy fasolkę, groszek, posiekane listki bazylii, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy,  i odstawiamy na 60 minut, żeby się przegryzło.
Po tym czasie pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w  drobną kostkę, dodajemy do kaszy, mieszamy i skrapiamy oliwą.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. kuskus ma tak wyjątkowo delikatny smak, że idealnie komponuje się z lekkimi warzywami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, a poza tym jest tak prosty w przygotowaniu :).

      Usuń