6/15/2016

Makaronowa sałatka z pomidorami


Właśnie zaczęło się EURO 2016 - Mistrzostwa Europy w piłce nożnej, które tym razem odbywają się w e Francji. Specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was pyszną przekąskę, którą będziecie mogli sobie uprzyjemnić oglądanie meczu. Oto lekka, letnia kolorowa i bardzo łatwa do zrobienia sałatka przygotowana na bazie makaronu.
Do mojej sałatki wybrałam makaron Lubella Clasic. Wytwarzany on jest z wysokiej jakości pszenicy. Specjalny proces mielenia pozwala otrzymać z niej mąkę, dzięki której makaron jest sprężysty i odpowiednio twardy. Wypracowany proces suszenia sprawia, że makaron nie skleja się, zachowuje naturalny zapach i złocisty kolor. 




 Makaronowa sałatka z pomidorami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu Lubella Classic uszka
  • 2 kulki mozzarelli
  • 50 g kiełbasy chorizo
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 garści rukoli
  • 1 szklanka różnokolorowych pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego obcieknięcia.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Chorizo kroimy w paski, mozzarellę w kostkę, pomidorki na ćwiartki.
Do dużej miski wrzucamy makaron, dodajemy cebulę, chorizo, mozzarellę, pomidory, porwane listki rukoli. Dodajemy oliwę, sok  z cytryny i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy listkami kolendry.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz