8/03/2013

Gazpacho, hiszpański chłodnik


Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu.  Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-)

Gazpacho, hiszpański chłodnik
Składniki:
1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
350 g czerwonej papryki
400 g zielonego ogórka
10 g czosnku
100 g cebuli
75 ml oliwy z oliwek EV
75 ml octu winnego
100 ml wody
1,5 łyżeczki soli


Wykonanie:
Warzywa obieramy,  kroimy na kawałki, z papryki usuwamy nasionka.  
W blenderze miksujemy wszystkie składniki na chłodnik.
Chłodzimy w lodówce, podajemy bardzo zimne.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: