3/30/2013

Domowa ćwikła


Domowa ćwikła
Składniki:
Średniej wielkości laska chrzanu
3-4 buraki
2-3 łyżki śmietany
sok z z cytryny
sól. pieprz, cukier

Wykonanie:
Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie.
W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy sok z cytryny i starte na drobnej tarce ostudzone buraki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ćwikła jest najlepsza następnego dnia.
Proporcja składników na ćwikłę zależy od naszych osobistych smaków i możemy sobie je indywidualnie dopasować. 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz