3/30/2013

Domowa ćwikła




Domowa ćwikła to nieodzowny element świątecznego wielkanocnego stołu. Obok chrzanu śmietankowego czy sosu tatarskiego będzie idealnym do datkiem do jaj na twardo, różnego rodzaju wędlin i mięs. Ja przygotowuję ją z pieczonych buraków - mają dużo więcej smaku, niż te gotowane, ale oczywiście można ja też z robić  z takich ugotowanych.

Pod tym linkiem znajdziecie moje wielkanocne inspiracje kulinarne - kliknij tutaj! 





Domowa ćwikła
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Składniki:

  • Średniej wielkości laska chrzanu
  • 3-4 buraki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sok z z cytryny
  • sól. pieprz, cukier


Wykonanie:
Buraki zawijamy w aluminiową folię i pieczemy około 2 godzin ( w zależności od ich wielkości) w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż będą miękkie.
W międzyczasie ścierami chrzan na drobnej tarce, ewentualnie w malakserze. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy sok z cytryny i starte na drobnej tarce ostudzone buraki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Ćwikła jest najlepsza następnego dnia.
Proporcja składników na ćwikłę zależy od naszych osobistych smaków i możemy sobie je indywidualnie dopasować. 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz