4/03/2015

Chrzan śmietankowy

bialy-sos-w-dzbanku

Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.



 
Chrzan śmietankowy

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
  • 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko ugotowane na twardo  
  • szczypta cukru
  • sól
  • ew. kwasek cytrynowy


Wykonanie:
Świeżo start chrzan i śmietanę wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru. Jajko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do chrzanu i mieszamy. Jeśli chrzan będzie dalej bardzo ostry można dodać do niego więcej śmietany. Na koniec dodajemy sól i kwasek cytrynowy. Można też dodać sok z cytryny, ale wtedy chrzan będzie rzadszy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz