Chrzan śmietankowy

bialy-sos-w-dzbanku
 Chrzan śmietankowy

Wielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego.



 

Chrzan śmietankowy


Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko ugotowane na twardo  
  • szczypta cukru
  • sól
  • ew. mała szczypta kwasku cytrynowego


Wykonanie

  • Świeżo start chrzan i śmietanę wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru. 
  • Jajko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do chrzanu i mieszamy. 
  • Jeśli chrzan będzie dalej bardzo ostry można dodać do niego więcej śmietany. 
  • Na koniec dodajemy sól i kwasek cytrynowy. Można też dodać sok z cytryny, ale wtedy chrzan będzie rzadszy. 
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Komentarze

  1. Jak długo taki chrzan jest świeży (zakładam, że dodatek śmietany skraca ten termin)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana pewnie nieco go skraca. Wg mnie spokojnie 2 tygodnie wytrzymuje w lodówce.

      Usuń

Prześlij komentarz