Rafaello na krakersach - szybki przepis dla leniwych
![]() |
Rafaello na krakersach - szybki przepis dla leniwych |
Rafaello na krakersach - szybki przepis
Gdy za oknem ciepło, a przychodzi ochota na coś słodkiego, to zawsze z przyjemnością wracam do moich przepisów na ciasta bez pieczenia. Jednym z nich jest właśnie rafaello na krakersach, które nazwałam wersją dla leniwych.
To szybki przepis, ponieważ nie trzeba piec biszkoptu, wystarczą tylko gotowe ciastka. Użyłam solonych krakersów, bo bardzo fajnie kontrastują ze słodkim kremem. Jeśli nie lubisz takich słodko-słonych połączeń, możesz też użyć zwykłych herbatników.
Na blogu jest też inna wersja rafaello bez pieczenia i na krakersach → ciasto rafaello dla leniwych, ale z kremem budyniowym, który jest bardziej praco- i czasochłonny, niż ten na bazie mascarpone i kremówki.
Ciasta bez pieczenia na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne proste przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia. Jeśli któryś z przepisów przypadł Ci do gustu i chcesz poznać szczegóły wykonania, kliknij w wybrany przez Ciebie link i znajdziesz się na stronie z dokładnym przepisem:
- Sernik na zimno z brzoskwinią
- Sernik na zimno z borówkami amerykańskimi
- Sernik na zimno tylko 2 składniki
- Charlotte z truskawkami
- Ciasto kokosowe z truskawkami bez pieczenia
- Sernik na zimno z mango
Filmik z przepisem na rafaello
Na moim Instargamie znajdziesz także filmik z przepisem krok po kroku, jak przygotować takie ciasto bez pieczenia. Jeśli chcesz go obejrzeć, to kliknij w link poniżej:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Rafaello na krakersach - szybki przepis dla leniwych
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki:
- 220 g solonych krakersów
- 660 ml kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 8 czubatych łyżek cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Wykonanie
- Dół formy dokładne wyłóż warstwą krakersów.
- Do wysokiej miski włóż zimne mascarpone, wlej zimną kremówkę i wsyp cukier puder.
- Zmiksuj, aż do otrzymania gęstej masy.
- Wsyp do niej wiórki kokosowe i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- Około 1/3 masy wyłóż na krakersy i wyrównaj. Rob to delikatnie, żeby ciastka się nie przemieszczały.
- Na masie połóż kolejną warstwę krakersów.
- Wyłóż na nią 1/3 masy i wyrównaj.
- Ułóż kolejną warstwę krakersów i resztę masy.
- Wyrównaj i posyp wiórkami kokosowymi.
- Przykryj formę i włóż ją do lodówki na co najmniej 10 godzin. U mnie stoi z reguły ponad 1,5 dnia.
![]() |
Rafaello na krakersach - szybki przepis dla leniwych |
Komentarze
Prześlij komentarz