Sernik na zimno z mango

sernik z pomarańczową górą na niebieskim talerzyku
Sernik na zimno z mango

Za oknem cieplutko, wiec sezon na serniki na zimno uważam za rozpoczęty.  Inauguruję go obłędnym sernikiem na zimno z mango. Jest banalnie prosty do przygotowania, a jego smak całkowicie wynagradza to, że musimy na niego troszkę poczekać, aż będzie gotowy do zjedzenia. 

Sernik ma trzy warstwy, pierwszą biszkoptową z cytrynową nutką, drugą serową, również z  cytrynową nutką oraz trzecią z mango. Wszystkie te trzy warstwy idealnie się ze sobą komponują, tworząc razem kremowy letni deser.

Sernik na zimno z mango jest orzeźwiający i niezbyt słodki, bo w domu nie lubimy słodkich deserów. Także bez grzechu można zjeść od razu dwa kawałki 😃.


Przepisy na serniki na zimno

Na moim blogu znajdziesz też inne przepisy na serniki bez pieczenia:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


kawałek białego ciasta z pomarańczową masą


Sernik na zimno z mango

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki
Warstwa z biszkoptami:
  • 130 g podłużnych biszkoptów
  • 180 ml letniej wody
  • czubata łyżeczka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Warstwa serowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 125 g mascarpone
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok  z  1/2 cytryny
  • 330 ml kremówki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny*

  • 1 galaretka mango
  • 320 ml gorącej wody

*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na kg masy.

Warstwa mango:

  • 500 g pulpy z mango
  • *3 łyżeczki żelatyny

*Żelatyny mogą mieć różną moc, sprawdź na opakowaniu ile musisz jej użyć na kg masy.


Wykonanie

  • Dzień przed szykowaniem sernika przygotuj galaretkę mango. 
  • Do płaskiej miski wlej 320 ml wrzątku, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki.

Masa sernikowa

  • W podłużnym naczyniu wymieszaj wodę z cukrem i sokiem cytrynowym.
  • Maczaj biszkopty i układaj je w formie.
  • Żelatynę do masy serowej namocz w 1/2 szklanki zimnej wody. Po 10 minutach delikatnie podgrzej ją w mikrofali przez kilkanaście sekund, żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące. Dokładnie wymieszaj.
  • W misce umieść ser, mascrapone, cukier puder, sok i skórkę z  cytryny. Wszystko miksuj przez 2-3 minuty.
  • Następnie wlej kremówkę i miksuj, aż masa zgęstnieje.
  • Na koniec wlej przestudzoną żelatynę i miksuj do połączenia składników.
  • Gotową masę przelej na biszkopty.
  • Galaretkę mango wyjmij z lodówki i pokrój w misce na kwadraty ok. 1 x 1 cm. Powtykaj je  w masę  serową.
  • Formę włóż do lodówki, aby masa stężała.

Warstwa mango

  • 3 łyżeczki żelatyny zalej 1/4 szklanki wody. 
  • Odstaw do namoczenia na 10 minut. 
  • Następnie delikatnie podgrzej ją w mikrofali przez kilkanaście sekund, żelatyna nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące. Dokładnie ja wymieszaj.
  • Do pulpy mango wlej rozpuszczoną żelatynę, zmiksuj.
  • Mango wylej na wierzch sernika, wyrównaj.
  • Formę włóż do lodówki na minimum 4 godziny.


kawałek ciasta z pomarańczową górą i truskawką
Sernik na zimno z mango

Komentarze