Ciasto kokosowe z truskawkami (bez pieczenia)

białe ciasto z kawałami truskawek
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez pieczenia)


Ciasto kokosowe z truskawkami bez pieczenia, to najlepszy deser na upalne dni. Do jego przygotowania nie musisz używać piekarnika, a to się zawsze liczy, gdy za oknem temperatura pokazuje prawie 30 stopni Celsjusza.

Ciasto to nie jest zbyt kaloryczne, bo zrobiłam je na bazie jogurtu naturalnego wymieszanego z kremówką, do którego dodałam wiórki kokosowe. Razem z truskawkami tworzą bardzo pyszne i przede wszystkim letnie połączenie smaków.

Przy przygotowywaniu deserów czy też ciast z żelatyną warto pamiętać o tym, że może ona mieć różną moc w zależności od producenta. Dlatego ja zawsze sprawdzam przepis podany na jej opakowaniu i robię ją według niego właśnie.


Ciasta z truskawkami


Na blogu znajdziesz także inne przepisy na ciasta z truskawkami:


Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



Ciasto kokosowe z truskawkami (bez pieczenia)

Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie
Składniki
Spód ciasta:

  • 250 g herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g roztopionego masła

Masa kokosowa:

  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 330 śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 6,5 łyżeczki żelatyny*
  • 300 g truskawek
* Moc żelatyny może się różnić w zależności od marki. Sprawdź na opakowaniu moc Twojej żelatyny i użyj tyle ile zaleca producent.

Wykonanie

  • Herbatniki, masło i kakao umieść w blenderze i zmiksuj. 
  • Dół formy wyłóż folią spożywczą.
  • Rozłóż masę herbatnikową, wyrównaj i lekko dociśnij do dna formy. 
  • Włóż do lodówki na 30 minut.
  • Żelatynę zalej wodą i wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. 
  • Jogurt zmiksuj z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. 
  • W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
  • Śmietanę delikatnie wymieszaj z masą jogurtową.
  • Dwoma łyżkami jogurtu zahartuj żelatynę, a następnie zmiksuj ją tylko do połączenia się składników z pozostałą masą jogurtową. 
  • Gotową masę wyłóż na ciasteczkowy spód i wyrównaj.
  • Truskawki oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki.
  • Wyłóż je na gęstniejącą masę i schowaj formę do lodówki na minimum 5 godzin.


białe ciasto na zimno z dodatkiem truskawek
Ciasto kokosowe z truskawkami (bez pieczenia)


Komentarze