Sernik cappuccino na zimno

bezowe-ciasto-z-kakao
 
Kremowy i puszysty sernik na zimno o smaku kawy? O taaak, to brzmi bardzo pysznie! Dziś właśnie przychodzę do Was z takim smakowitym pomysłem na ciasto bez pieczenia. Sernik capuccino na zimno jest bardzo prosty do przygotowania i idealnie będzie pasował do naszego świątecznego stołu. Spód przygotowałam z herbatników z dodatkiem cynamonu, a sernikowa masa to biały ser zmiksowany z kremówką. No i oczywiście nie może w nim zabraknąć naparu z najwyższej jakości świeżo palonej kawy.
Zapraszam Was po przepis, niech zagości także w Waszym świątecznym menu .
 


Sernik cappuccino na zimno


Do mojego przepisu wykorzystałam kawę Riposso Exclusive B&K. Kawa ta została wyprodukowana w polskiej rzemieślniczej palarni kawy. Jest to wysokiej jakości produkt  wypalany specjalnie na zamówienie sklepu Czas Kawy. Kawa trafia do sprzedaży już po dwóch tygodniach od wypalenia ziaren, a jej termin przydatności to tylko 6 miesięcy. Dzięki temu mamy pewność, że oferowana jest świeża, wysokiej jakości kawa, co oczywiście wpływa na doskonały smak i aromat naparu kawowego zaparzanego z ziaren Riposso Exclusive B&K.

 


Sernik cappuccino na zimno

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Proporcje na formę o średnicy 20 cm

Składniki

Spód:

  • 180 g herbatników
  • 65 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sernik:

  • 500 g serka z wiaderka
  • 330 g kremówki 30%
  • 120 g cukru pudru
  • 125 ml espresso 
  • 6 łyżeczek żelatyny

Galaretka kawowa

  • 100 ml espresso
  • 1 łyżeczka żelatyny

 Dodatkowo:

  • kakao do posypania


Wykonanie

Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając masę do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Sześć łyżeczek żelatyny wsypujemy do gorącego espresso i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce miksujemy ser z cukrem, następnie dodajemy kremówkę i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą, dokładnie miksujemy. Przelewamy na spód z ciastek i wkładamy do lodówki do stężenia.

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w gorącym espresso (100 ml). Gdy przestygnie wylewamy ją na masę sernikową. Z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *