Sernik cappuccino na zimno

bezowe-ciasto-z-kakao
 
Kremowy i puszysty sernik na zimno o smaku kawy? O taaak, to brzmi bardzo pysznie! Dziś właśnie przychodzę do Was z takim smakowitym pomysłem na ciasto bez pieczenia. Sernik capuccino na zimno jest bardzo prosty do przygotowania i idealnie będzie pasował do naszego świątecznego stołu. Spód przygotowałam z herbatników z dodatkiem cynamonu, a sernikowa masa to biały ser zmiksowany z kremówką. No i oczywiście nie może w nim zabraknąć naparu z najwyższej jakości świeżo palonej kawy.
Zapraszam Was po przepis, niech zagości także w Waszym świątecznym menu .


Sernik cappuccino na zimno




Do mojego przepisu wykorzystałam kawę Riposso Exclusive B&KKawa ta została wyprodukowana w polskiej rzemieślniczej palarni kawy. Jest to wysokiej jakości produkt  wypalany specjalnie na zamówienie sklepu Czas Kawy. Kawa trafia do sprzedaży już po dwóch tygodniach od wypalenia ziaren, a jej termin przydatności to tylko 6 miesięcy. Dzięki temu mamy pewność, że oferowana jest świeża, wysokiej jakości kawa, co oczywiście wpływa na doskonały smak i aromat naparu kawowego zaparzanego z ziaren Riposso Exclusive B&K.

Riposso Exclusive B&K to doskonale skomponowana mieszanka dwóch rodzajów ziaren arabiki. 70% mieszanki to starannie wyselekcjonowane ziarna arabici pochodzące z Brazylii, z regionu Cerrado - obszar Doce Diamantina. Pozostałe 30% to ziarna arabici pochodzące z Kolumbii, z regionu Huila.
Kawy ziarniste Riposso to jedne z najlepszych kaw ziarnistych w sklepie Czas Kawy i co bardzo istotne wszystkie kawy z tej rodziny są wypalane w Polsce. Dzięki temu mamy gwarancję nie tylko wysokiej jakości ziaren, które są wykorzystywane w mieszankach, ale również niespotykaną przy innych markach kaw świeżość.
 
Warto też wiedzieć, że zanim surowe ziarna kawy trafią do palarni, zaraz po zbiorze owoce kawowca poddawane są specjalnej obróbce. Zebrane wisienki kawowca zawierają w sobie surowe ziarna kawy. By się do nich dostać trzeba je poddać obróbce i dzięki temu pozbyć się skórki i miąższu, który je okala.
Riposso Exclusive B&K to jasno palona, delikatna kawa o średnim body. Body kawy to cielistość naparu kawowego lub mówiąc prościej jej gęstość. W aromacie i smaku naparu zaparzonego z ziaren Riposso Exclusive B&K można wyczuć wyraźny akcent  czerwonych owoców, orzechów oraz słodycz miodu. Po wypiciu filiżanki tradycyjnego espresso na bazie tych ziaren, kawa pozostawia po sobie przyjemny czekoladowy posmak. 
Napar z ziaren rzemieślniczej mieszanki kawy Riposso Exclusive B&K można parzyć na kilka sposobów. Wysoka jakość kawy sprawia, że doskonale sprawdzi się przyrządzana zarówno w ekspresie kolbowym, french pressie lub tradycyjnej kawiarce. Napar wyśmienicie smakuje solo, jako tradycyjne włoskie espresso, ale stanowi także doskonałą bazę pod kawy mleczne. No i oczywiście może być pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów.
 


Sernik cappuccino na zimno

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Proporcje na formę o średnicy 20 cm

Składniki

Spód:

  • 180 g herbatników
  • 65 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sernik:

  • 500 g serka z wiaderka
  • 330 g kremówki 30%
  • 120 g cukru pudru
  • 125 ml espresso 
  • 6 łyżeczek żelatyny

Galaretka kawowa

  • 100 ml espresso
  • 1 łyżeczka żelatyny

 Dodatkowo:

  • kakao do posypania


Wykonanie

Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając masę do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Sześć łyżeczek żelatyny wsypujemy do gorącego espresso i zostawiamy na 5 minut do namoczenia. Dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce miksujemy ser z cukrem, następnie dodajemy kremówkę i ubijamy, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą, dokładnie miksujemy. Przelewamy na spód z ciastek i wkładamy do lodówki do stężenia.

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w gorącym espresso (100 ml). Gdy przestygnie wylewamy ją na masę sernikową. Z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

Adres e-mail *

Wiadomość *