![]() |
Sernik królewski z rodzynkami |
Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Też tak uważacie? W naszym świątecznym menu zawsze jest wymieniony sernik i robimy go w różnych wersjach. Jedną z nich jest klasyczny sernik królewski, natomiast czasami pieczemy sernik królewski z rodzynkami i skórka pomarańczową.
I właśnie ten przepis przygotowałam dziś dla Was. Sernik jest bardzo delikatny i kremowy, a na wierzchu ma lekko chrupiącą warstwę ciasta kakaowego. Zapewniam Was, że bardzo szybko zniknie z talerzy, zarówno Waszych jak i Waszych gości. Pycha!
![]() | ||||
Sernik królewski z rodzynkami
Czas przygotowania:
Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm
Składniki
Ciasto kakaowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 170 g masła
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 180 g cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 2 garści rodzynek królewskich
- 1 łyżka posiekanych skórek pomarańczowych
Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce zagniatamy wszystkie składnik na ciasto. Formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Jedną część chowamy do zamrażarki, a drugą częścią ciasta wyklejamy spód formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 10 minut.
W misce miksujemy 1/4 kg sera, cukier i budyń. Następnie dodajemy pozostały ser, po jednym jajku, śmietankę, a następnie rodzynki i skórkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na dnie piekarnika warto ustawić naczynie z wodą.
Po tym czasie studzimy sernik przez 15-20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza