12/07/2020

Sernik królewski z rodzynkami

bialo-brazowe-ciasto-na-talerzu
Sernik królewski z rodzynkami
 

Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Też tak uważacie? W naszym świątecznym menu zawsze jest wymieniony sernik i robimy go w różnych wersjach. Jedną z nich jest klasyczny sernik królewski, natomiast czasami pieczemy sernik królewski z rodzynkami i skórka pomarańczową. 

I właśnie ten przepis przygotowałam dziś dla Was. Sernik jest bardzo delikatny i kremowy, a na wierzchu ma lekko chrupiącą warstwę ciasta kakaowego. Zapewniam Was, że bardzo szybko zniknie z talerzy, zarówno Waszych jak i Waszych gości. Pycha!


     


Sernik królewski z rodzynkami
Czas przygotowania:
Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm
Składniki
Ciasto kakaowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 170 g masła
  • 2 jajka

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 180 g cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 2 garści rodzynek królewskich
  • 1 łyżka posiekanych skórek pomarańczowych




Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce zagniatamy wszystkie składnik na ciasto. Formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Jedną część chowamy do zamrażarki, a drugą częścią ciasta wyklejamy spód formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 10 minut.
W misce miksujemy 1/4 kg sera, cukier i budyń. Następnie dodajemy pozostały ser, po jednym jajku, śmietankę, a następnie rodzynki i skórkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na dnie piekarnika warto ustawić naczynie z wodą.
Po tym czasie studzimy sernik przez 15-20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach.







Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza