Sernik na zimno z jeżynami

bialo-rozowe-okragle-ciasto


Święta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Taka już nasza piękna kulinarna tradycja. Na stole pojawiają się różnego rodzaju serniki, i te pieczone i te na zimno, no i oczywiście pascha. Dziś mam dla Was przepis na delikatny i mega kremowy sernik na zimno z jeżynami. Powiem Wam, że wyszedł obłędny. Zrobiłam go ma spodzie z owsianych ciasteczek, także do jego zrobienia nie potrzebujemy piekarnika. Jest bardzo prosty do przegotowania, polecam zrobić go dzień wcześniej żeby porządnie zatężał.


Sernik na zimno z jeżynami


Sernik na zimno z jeżynami

Proporcje na formę o średnicy 18-19 cm
Składniki:

Spód
  • 150 g ciastek owsianych
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • olej do formy
Masa owocowa
  • 50 g jeżyn z syropu
  • 500 g tłustego sera na sernik z wiaderka
  • 200 g kremówki 30%
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Masa biała
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny



Wykonanie:

Masło blendujmey z ciastkami w blenderze na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą, boki smarujemy tłuszczem. Wsypujemy ciasteczka, dociskamy do dna i wkładamy do lodówki.
Cztery łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jeżyny odcedzamy. W jednej misce blendujemy jeżyny. W drugiej misce miksujemy ser z cukrem pudrem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki sera, żeby ją zahartować. miksujemy z serkiem i dodajemy żelatynę, cały czas miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do sernika, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy zblendowane jeżyny i mieszamy.
Wylewamy masę na spód z ciastek. Wkładamy do lodówki, aż zastygnie.
Dwie łyżeczki żelatyny wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody. Podgrzewamy delikatnie w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy jogurt z cukrem, dodajemy żelatynę i ponownie miksujemy. Wylewamy na owocową masę. Wkładamy do lodówki na minimum pięć godzin, najlepiej na całą noc.









Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *