Scarpaccia, włoski placek z cukinii

płaski placek z jajkiem i cukinią
Scarpaccia, włoski placek z cukinii
 

Scarpaccia, włoski placek z cukinii

Ostatnio cukinia bardzo zyskuje na popularności i na różnego rodzaju kanałach w mediach społecznościowych pojawiają się kolejne nowe inspiracje z tym zdrowym warzywem w roli głównej. My też bardzo lubimy cukinię, bo daje bardzo dużo możliwości w kuchni.

Można z nią robić nieskończoną ilość dań, jest pyszna nie tylko na wytrawnie, ale także na słodko. Dziś zapraszam na placek z cukinią w roli głównej. To przepis, który pochodzi z kuchni włoskiej. Widziałam już kilka wersji scarpaccii, na przykład w wersji keto, albo w wersji bez glutenu, czyli bez mąki. Robi się ją też bez jajka, nam jednak najbardziej smakuje ta wersja.


Filmik z przepisem krok po kroku na scarpaccię

Na moim Instagramie zamieściłam także przepis krok po kroku na ten włoski placek z cukinii. Aby go obejrzeć kliknij w link poniżej:


Przepisy na blogu z cukinia w roli głównej

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy z tym zdrowym zielonym warzywem w roli głównej. Jeśli chcesz przejść do któregoś z tych przepisów, to kliknij w wybrany link poniżej i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego wykonania tego dania:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



żółto-zielony placek na białym talerzu


Scarpaccia, włoski placek z cukinii

Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 500 g młodej cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy EV
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • oliwa do polania blachy i wierzchu placka
  • 4-5 łyżek starego parmezanu


Wykonanie

  • Cukinię i cebulę pokrój w cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny.
  • Wrzuć do miski, oprósz solą i pieprzem.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj talerzem, talerz dociśnij.
  • Odstaw na minimum 60 minut, żeby warzywa puściły sok.
  • Po tym czasie warzywa przełóż na głęboki talerz wyłożony gazą.
  • Bardzo dokładnie odciśnij powstały płyn.
  • Do płynu dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i oliwę EV.
  • Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Przełóż do niej cukinię i ponownie wymieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, skrop go oliwą.
  • Na papierze rozłóż cukinię, uformuj placek o grubości około 0,5 cm. Wyrównaj.
  • Posyp starym parmezanem, skrop delikatnie oliwą.
  • Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.


Scarpaccia, włoski placek z cukinii

Komentarze