Scarpaccia, włoski placek z cukinii
![]() |
Scarpaccia, włoski placek z cukinii |
Scarpaccia, włoski placek z cukinii
Ostatnio cukinia bardzo zyskuje na popularności i na różnego rodzaju kanałach w mediach społecznościowych pojawiają się kolejne nowe inspiracje z tym zdrowym warzywem w roli głównej. My też bardzo lubimy cukinię, bo daje bardzo dużo możliwości w kuchni.
Można z nią robić nieskończoną ilość dań, jest pyszna nie tylko na wytrawnie, ale także na słodko. Dziś zapraszam na placek z cukinią w roli głównej. To przepis, który pochodzi z kuchni włoskiej. Widziałam już kilka wersji scarpaccii, na przykład w wersji keto, albo w wersji bez glutenu, czyli bez mąki. Robi się ją też bez jajka, nam jednak najbardziej smakuje ta wersja.
Filmik z przepisem krok po kroku na scarpaccię
Przepisy na blogu z cukinia w roli głównej
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy z tym zdrowym zielonym warzywem w roli głównej. Jeśli chcesz przejść do któregoś z tych przepisów, to kliknij w wybrany link poniżej i zostaniesz przeniesiona/y do szczegółowego wykonania tego dania:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Scarpaccia, włoski placek z cukinii
Czas przygotowania: 50 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 500 g młodej cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oliwy EV
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- oliwa do polania blachy i wierzchu placka
- 4-5 łyżek starego parmezanu
Wykonanie
- Cukinię i cebulę pokrój w cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny.
- Wrzuć do miski, oprósz solą i pieprzem.
- Dokładnie wszystko wymieszaj, przykryj talerzem, talerz dociśnij.
- Odstaw na minimum 60 minut, żeby warzywa puściły sok.
- Po tym czasie warzywa przełóż na głęboki talerz wyłożony gazą.
- Bardzo dokładnie odciśnij powstały płyn.
- Do płynu dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i oliwę EV.
- Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż do niej cukinię i ponownie wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, skrop go oliwą.
- Na papierze rozłóż cukinię, uformuj placek o grubości około 0,5 cm. Wyrównaj.
- Posyp starym parmezanem, skrop delikatnie oliwą.
- Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
![]() |
Scarpaccia, włoski placek z cukinii |
Komentarze
Prześlij komentarz